Η κρυοσυντήρηση εμβρύων αποσκοπεί στην διατήρηση εμβρύων σε βαθιά κατάψυξη (-1960 Cο) με σκοπό την διατήρηση της βιωσιμότητας τους στον καλύτερο δυνατό βαθμό, έτσι ώστε όταν είναι επιθυμητό μετά από απόψυξη να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εμβρυομεταφορά προσφέροντας υψηλά ποσοστά κλινικής κύησης και ζώντων νεογνών, αλλά χωρίς να συμβάλλει στην ανάπτυξη οποιασδήποτε ανωμαλίας στα έμβρυα και στα παιδιά αργότερα. Η κρυοσυντήρηση μπορεί να αφορά έμβρυα δεύτερης και τρίτης μέρας αλλά και βλαστοκύστεις (5η-6η μέρα).

 
Ενδείξεις κρυοσυντήρησης εμβρύων
  • Τη διατήρηση υπεράριθμων εμβρύων που προέκυψαν από μια προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης με σκοπό α. την μελλοντική τους χρήση από το ίδιο το ζευγάρι, β. την δωρεά τους και γ. την καταστροφή τους μετά κάποια χρόνια αν δεν χρησιμοποιηθούν.
  • Την αναβολή της εμβρυομεταφοράς σε ειδικές περιπτώσεις όπως:
  1. Ανεπαρκής ανάπτυξη του ενδομητρίου σε έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης
  2. Αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης σοβαρής μορφής του συνδρόμου υπερδιεγέρσης των ωοθηκών.
  3. Πρόωρη αύξηση προγεστερόνης σε κύκλους με ανταγωνιστές
  4. Την διατήρηση της γονιμότητας της γυναίκας σε περιπτώσεις υποβολής της σε θεραπείες που δυνητικά μπορεί να επηρεάσουν τα ωοθηκικά αποθέματα σε ωάρια (π.χ χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία κλπ).
  • Η κρυοσυντήρηση εμβρύων επιτρέπει την αθροιστική αύξηση του ποσοστού κυήσεων ανά ωοληψία, αφού από μία ωοληψία είναι δυνατόν να γίνουν περισσότερες από μία εμβρυομεταφορές.
  • Η κρυοσυντήρηση εμβρύων δεν σχετίζεται βιβλιογραφικά με αυξημένο κίνδυνο συγγενών ή άλλων ανωμαλιών στα έμβρυα.
  • Τα ποσοστά επίτευξης κύησης με κρυοσυντήρησης εμβρύων είναι λίγο χαμηλότερα από τα αποτελέσματα ‘’φρέσκων’’ εμβρύων αντίστοιχης ηλικίας.

Search

Mobile Menou

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ