Σπερματέγχυση με σπέρμα δότη (donor insemination-DI) έχει εμφανισθεί σε αναφορές στην βιβλιογραφία από το 1945. Με την εμφάνιση του AIDS την δεκαετία του 1980 η σπερματέγχυση με δότη γίνεται μόνο με κατεψυγμένο σπέρμα και το οποίο πρέπει να είναι σε καραντίνα για τουλάχιστον 6 μήνες πριν την χρήση του για λόγους ασφαλείας. 

Ενδείξεις χρήσης σπέρματος δότη

Η θεραπευτική DI χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου ο άντρας παρουσιάζει σοβαρές μη θεραπεύσιμες διαταραχές στις παραμέτρους του σπέρματος ή και του γεννητικού συστήματος. Οι διαταραχές αυτές αφορούν αποφρακτικού (απόφραξη των σπερματικών πόρων) ή μη αποφρακτικού τύπου (ορχική ανεπάρκεια) αζωοσπερμία η οποία μπορεί να είναι εκ γενετής ή επίκτητη. Σοβαρού βαθμού ολιγο-ασθενο-τερατοζωοσπέρμια ή άλλες διαταραχές του σπέρματος μπορεί να είναι ένδειξη για δωρεά σπέρματος. Επίσης, χρησιμοποιείται σε επιπτώσεις που ο άντρας είναι φορέας συγκεκριμένου νοσήματος και δεν θέλει να το κληρονομήσει στους απογόνους του. Σπέρμα δότη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις Rhesus ευαισθητοποίησης αν ο σύζυγος είναι rhesus θετικός καθώς και σε περιπτώσεις γυναικών που επιδιώκουν κύηση χωρίς άντρα σύντροφο.
 

Διαδικασία ενδομήτριας σπερματέγχυσης με σπέρμα δότη

Είναι η ίδια διαδικασία με αυτή της σπερματέγχυσης με σπέρμα του συντρόφου μόνο που χρησιμοποιείται σπέρμα δότη αντί του συντρόφου.

Τηλ. 2107473204 - 6944575865

Λ. Βασιλίσσης Σοφίας 124Α, Αθήνα

©2017 Δρ Παναγιώτης Βάκας. All Rights Reserved. κατασκευη ιστοσελιδων - XTD

Search